Ver weg maar toch dichtbij.

Welk jaar zitten we nu ?

De Chinese jaartelling is een jaartelling uit de Chinese cultuur, die heden ten dage weinig meer gebruikt wordt. Maar ik zou toch willen weten in welk jaar de Chinesen nu leven…. Dan roep je tegenwoordig….Zoeken we op !!! Maar dan vind je een aantal tegenstrijdige verhalen. Bijvoorbeeld :

De Chinese jaartelling is begonnen vanaf de kroning van de eerste Chinese koning. Dat was in het jaar 2697 voor Christus. Op dit moment is het volgens onze jaartelling het jaar 2023. De Chinese jaartelling is dus veel eerder begonnen. Volgens de Chinese jaartelling is het nu het jaar 4720. Maar of dat echt precies is…geen idee er zijn een aantal verschillende lezingen.

Wij gebruiken de christelijke jaartelling. Bij de christelijke jaartelling gaan we uit van een zonnejaar. Een zonnejaar telt het aantal dagen dat de aarde nodig heeft om 1 keer om de zon te draaien. Hier doet de aarde 365 dagen over. Het Chinese jaar is een maanjaar.

In een maanjaar duurt een maand net zolang als de tijd die de maan nodig heeft om 1 keer rond de aarde te draaien. De maan doet hier ongeveer 29 en een halve dag over. Daarom heeft iedere maand 29 of 30 dagen. Het jaar is ingedeeld in 12 maanden. Een Chinees jaar heeft 354 dagen. Een maanjaar is dus ongeveer 11 dagen korter dan een zonnejaar. Hierdoor zou een maand die in het voorjaar moet vallen, ieder jaar 11 dagen vroeger vallen dan het vorige jaar. De maand die normaal gesproken in het voorjaar moet vallen zou dan na een tijd in de winter vallen. Om dit probleem op te lossen is er 7 keer in de 19 jaar een extra, dertiende, schrikkelmaand.

22 januari begint voor de Chinesen het jaar van het Konijn.

De Chinese horoscoop heeft een dierenriem waarin één dierenteken een heel jaar duurt in plaats van in onze horoscopen een maand. Wil je precies weten welk teken je bent, kijk dan hier.

Ben je een konijn? Dan ben je geboren in 1939, 1951, 1963, 1975, 1987, 1999, 2011 of je wordt komend jaar nog geboren.

Het Jaar van het Konijn is een grote opluchting na het jaar van de tijger. Het Konijn staat namelijk symbool voor geduld, geluk en vrede. Daar hadden we nou net even behoefte aan.

Denk aan een zacht en huppelend konijn als je denkt aan het komende jaar (dus niet aan een kerstkonijn!). Het jaar van het konijn zorgt voor harmonie en groei. Denk maar aan het jaar 2011, dat ook verlichting bracht na de grote financiële crisis van 2008. Of denk terug aan 1999, toen we allemaal vol hoop naar de toekomst keken.

Maar met al die wetenschap en jaartallen …. De chinesen zorgen wel ieder jaar voor spectakel bij de viering van het nieuwe jaar. En een traditionele viering is het verdrijven van de boze geesten door de draak.

Ieder jaar wordt op het parkeerterrein voor de supermarkt “Friendship” op klang road een waar spektakel opgevoerd waar heel veel toeristen op af komen.

De kleine draakjes gaan op weg naar het altaar.
Even stunten…Let wel het zijn twee personen in de draak…
Een beetje conditie wordt wel vereist van deze jongens en meisjes.
De draak in zijn volle lengte past net !!
En dan gaat de draak de paal in .

En daarna terug in Ban Amphur even gezellig op het strand een hapje eten met Jaap en Angelien.

Waar na de avond werd besloten met het kijken naar de wedstrijd Feyenoord-Ajax . Voor ons was dat al laat in de avond maar met z,n allen de wedstrijd kijken was heel gezellig.


Ontdek meer van Leen's Weblog

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

1 reactie

  1. Evelien

    dus een hoopvol jaar voor mij ….1951.
    wat geniet je toch man .zo blij voor je .
    en dankbaar voor t mee genieten van de foto’s.💕😘

© 2024 Leen's Weblog

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑