Als jullie denken dat ik iedere ochtend met frisse moed weer opsta en me ga voorbereiden op de wandeling langs de boulevard… Tja mag hoor…Maar de werkelijkheid is een vogel. Een grote zwarte vogel , voor Hollandse begrippen een uit de kluiten gewassen kraai. Maar dan met een groene snavel en een ongehoorde grote bek… Qua volume dan , bedoel ik. En ieder morgen zo rond de klok van zeven uur begint dat beest zijn “liedje” te zingen. Daar kan ik niet doorheen slapen.
Daar zit ie dan vlak voor mijn balkon …en maar gillen.
Dan ga je natuurlijk even opzoeken wie die schreeuwlelijk dan precies is:
De Aziatische Koel is een vogel die wat tegenstrijdige reacties oproept. De vogel is nogal luidruchtig en niet iedereen is daar blij mee omdat ze soms al vroeg in de ochtend beginnen met hun gezang (of is het gekrijs?).
De Aziatische Koel (Eudynamys scolopaceus) is een koekoek en komt veel voor op het Indiase subcontinent, China en Zuidoost-Aziƫ. De vogel is nauw verwant met de zwartsnavel Koel en Pacifische Koel die soms als ondersoorten worden gezien.
Het dier is net als veel van zijn verwante koekoekvogels een broedparasiet die zijn eieren in de nesten van andere vogels legt, die dan ook zijn jongen grootbrengen.
De Koel is een vrij grote koekoek met lange staart van 39-46 cm. Het mannetje is glanzend blauwzwart, met een groen-grijze snavel, de iris is karmozijnrood en hij heeft grijze poten. Het vrouwtje is bruinachtig op de kruin en heeft rufous strepen op de kop. De rug, staart en vleugeldekveren zijn donkerbruin met witte en bleekgele vlekken.
De vogel is erg luidruchtig tijdens het broedseizoen (maart tot augustus), met een scala aan verschillende oproepen. Het geluid van de man is een herhaalde koo-ooo Het vrouwtje maakt een schelle kik-kik-kik.
De Aziatische Koel is een omnivoor en eet een verscheidenheid aan insecten, rupsen, eieren en kleine gewervelde dieren. Volwassenen voeden zich voornamelijk met fruit.
Met die wetenschap op zak… Eerst ontbijt klaar maken…. En dan op voor de ochtend wandeling en lekker zwemmen in zee.
Ontdek meer van Leen's Weblog
Subscribe to get the latest posts sent to your email.