Gisteren was het dan zover. De noodzakelijke “Border Run” . Vrij vertaald is dat de trip naar de grens om een nieuw visum te krijgen voor Thailand. In principe mag je als “Farang” ( Buitenlander) maximaal 90 dagen achter elkaar in Thailand verblijven. Na die 90 dagen moet je je meldden …of bij de immigration in je woonplaats of als dat moet , een reisje plannen naar de grens van Cambodja en daar een nieuwe verblijfvergunning halen.

Omdat mijn maximale 90 dagen waren verstreken moest ik naar de grens van Cambodja. Nu ben ik natuurlijk niet de enige die dit “probleem” tegen kom. Dus er zijn legio bedrijfjes die met busjes iedere dag heen en weer rijden met de Farangs die weer zonodig langer dan 90 dagen in Thialand willen verblijven.

Ook mijn Hollandse buurvrouw Mia moest een border run maken..Dus afgesproken om samen te reizen. De vriendin en thaise hulp van Mia wist een goed adres voor een bureau en regelde alles voor ons.

Dus gisteren om 5.30 uur in de ochtend vertrokken we uit Pattaya richting de Cambodjaanse grens.

Een fantastisch luxe busje met eigen stoelen. Nog drie andere jongens gingen ook mee en zo reden we tot de eerste tussenstop om even de benen te strekken en sanitaire zorgen te verlichten.

Onderweg kom je dan de leuke toeristische plekjes weer tegen waar we ooit in andere jaren ook langs bent geweest…

Na ongeveer drie en een half uur rijden dan eindelijk de afslag naar Ban Leam . Ban Leam is de grensplaats tussen Thailand en Cambodja. Dat is een grote markt en aan het einde van de markt staat het hek … Einde Thailand . Achter dat bord begint een stukje niemandsland en daar ga je naar toe om je noodzakelijke stempels in je paspoort te krijgen.

Als je dan je stempeltje in het paspoort hebt dat je Thailand verlaten hebt dan kan je je gaan melden bij de immigration van Cambodja en vraag je een visum aan voor toegang tot Cambodja… En natuurlijk dat kost geld maar voor 1900 Bath is dat geregeld en stap je Cambodja binnen. De grap is dan dat je via een dranghek diect naar de Cambodjaanse uitzwaai ambtenaar wordt geleid en daar krijg je weer een stempeltje dat je Cambodja weer verlaat. En sta je binnen 10 minuten weer in het niemandsland tussen Cambodje en Thailand. Aan het eind van dat niemandsland is weer een loket geplaatst met de immigration ambtenaar van Thailand en vraag je weer toestemming om Thailand weer in te mogen. Je krijgt dan weer een visum stempel van 30 of 45 dagen ( afhankelijk van het voorgaand visum) en je bent weer binnen in Thailand.

Dan is het even wachten tot iedereen deze procedure heeft afgerond en gaan we weer drie en half uur in de luxe bus op weg naar Pattaya.

Onderweg natuurlijk nog een paar controlepunten moeten passeren maar de chauffeur draaide zijn raampje open en riep tegen de controlerende millitair… “groep farangs” .. Dus we konden zonder problemen verder en werden nog getrakteerd op een lunch in een echt Thais wegrestaurant. Bij dit restaurant werd het dak koel gehouden door een sproeier op het dak wat contant zorgde dat het dak nat bleef.

Al met al een prima dagje en weer de nodige stempels in het paspoort wat ervoor zorgt dat ik hier tot eind maart nog kan blijven.


Ontdek meer van Leen's Weblog

Subscribe to get the latest posts to your email.